Olejek różany – idealny w kosmetyce, pomocny w bólu

Olejek różany – idealny w kosmetyce, pomocny w bólu

Naturalne kosmetyki, oparte na działaniu substancji roślinnych cieszą się dziś bardzo dużym zainteresowaniem. Poszukujemy kosmetyków, które pozbawione będą sztucznych barwników i konserwantów, aby maksymalnie zadbać o swoją skórę. Olejek różany jest bardzo chętnie wykorzystywany w produkcji takich naturalnych kosmetyków.

 

Jak powstaje olejek?

 

Znany od wielu wieków i niezwykle popularny, różany olejek powstaje dzięki metodzie destylacji kwiatów. Obecnie najczęściej wykorzystuje się różę damasceńską lub białokwiatową. Kwiaty zbiera się przed świtem w okolicach maja – czerwca. Jest to bardzo ważne, ponieważ nie mogą się do tej pory rozwinąć i muszą stanowić pąki. Przewożone są następnie do specjalnie przygotowanej destylarni. Można je przetwarzać razem, jednak w przypadku kosmetyków i innych produktów wykorzystuje się zawsze destylat konkretnego gatunku. Olejek nie jest tani, ponieważ aby go pozyskać potrzeba bardzo wielu świeżych pąków kwiatów wysokiej jakości. Takie róże muszą być w określony sposób hodowane i spełniać wszelkie normy.

 

Olejek różany w kosmetyce

 

Olejek wykorzystuje się zwykle jako zapach perfumeryjny. Może też stanowić dodatek i być łączony z innymi zapachami. Można go również znaleźć w składzie wielu kosmetyków do pielęgnacji i mycia twarzy. Ma doskonałe właściwości oczyszczające, ściągające i reguluje produkcję sebum. Dzięki niemu, skóra staje się jędrna i nabiera blasku.

Często olejek występuje też w składzie kremów do twarzy, balsamów do ciała, czy też oliwek do masażu. Pod żadnym pozorem nie można go stosować wewnętrznie – pić ani spożywać. Może być jedynie stosowany na ciało zewnętrznie.

 

Inne zastosowania olejku różanego

 

W ciągu wieków poznano wiele cennych właściwości tego składnika. Nadaje się on nie tylko do produkcji wysokiej klasy naturalnych kosmetyków. Okazało się na przykład, że olejek różany ma właściwości przeciwbólowe i wspaniale sprawdza się właśnie przy masażach. Dodatkowo, rozgrzewa i pobudza krążenie krwi w organizmie. Same płatki róży w swoim składzie posiadają witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K oraz karoten, dzięki czemu kosmetyki wzbogacone o olejek wspaniale oddziałują na skórę oraz jej kondycję.

Często różany olejek wykorzystuje się też w aromaterapii. Zapach ten można wykorzystywać w nawilżaczach powietrza, czy różnego rodzaju odświeżaczach. Jest bardzo przyjemny, zmysłowy i delikatny. Wiele osób wybiera na przykład płyny do płukania tkanin o zapachu olejku różanego, aby czuć go zawsze przy sobie.