Pleśń na jedzeniu i jej negatywny wpływ na zdrowie

Pleśń na jedzeniu i jej negatywny wpływ na zdrowie

Wiele osób widząc delikatny nalot pleśni na skórce od chleba lub małe ognisko pleśni w słoiku z dżemem, zastanawia się nad tym czy wyrzucić całość, czy jedynie zebrać pleśń? Niepozornie wyglądająca pleśń, może być bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia. Często zarodniki pleśni znajdują się w całym produkcie, a nie jedynie w miejscu z widocznymi objawami infekcji.

Czym jest pleśń?

Pleśń jest to potoczne określenie, które stosowane jest w przypadku zaobserwowania grzybni, na powierzchni żywności, ubrań, ścian, mebli. W sprzyjających warunkach (wysokiej temperaturze i wilgotności), zapleśnieć może dosłownie wszystko. Najłatwiej ulegają pleśnieniu produkty bogate w cukier oraz błonnik, ponieważ składniki te stanowią świetną pożywkę dla rozwijających się grzybów. Rozwój grzybni świadczy o obecności jednego z wielu rodzajów grzybów. W naszym otoczeniu znajdują się zarodniki wielu gatunków grzybów, z których najczęściej spotykane gatunki to:

  • Penicillium,
  • Aspergillus,
  • Botrytis,
  • Fusarium,
  • Aletrnaria,
  • Trichoderma.

Dlaczego pleśń na pożywieniu jest groźna?

Pleśni na jedzeniu nie wolno lekceważyć. Odkrojenie spleśniałego kawałka lub zeskrobanie nalotu, jest tylko pozornie skutecznym sposobem na pozbycie się pleśni. Rozwijający się grzyb, przenika w głąb produktu, a widoczna gołym okiem grzybnia, jest tylko niewielką jego częścią. W trakcie rozwoju grzyby wytwarzają metabolity wtórne, zwane mikotoksynami. Substancje te są niezwykle groźne dla naszego zdrowia i życia. Najgroźniejsze z nich to:

  • ochratoksyny - mogą pojawiać się w produktach zbożowych, suszonych owocach oraz ziarnach kawy; produkowane są przez grzyby z rodzaju Penicillium; powodują uszkodzenia nerek, uszkodzenia płodów, obniżenie odporności, działanie rakotwórcze
  • trichoteceny- toksyny produkowane przez grzyby z rodzaju Fusarium, w temperaturze 8-25ºC i przy wilgotności 20%; dwie najgroźniejsze z nich toksyny to niwalenol i deoksyniwalenol; powodują obniżenie odporności, uszkodzenia skóry, krwawe wybroczyny, wymioty
  • fumonizyny - uszkodzenie układu nerwowego, rakotwórcze, uszkodzenia komórek
  • aflatoksyny- toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus; można je spotkać w spleśniałych orzeszkach ziemnych, cytrynach; działanie rakotwórcze, uszkodzenia wątroby, uszkodzenia DNA, obniżenie odporności.

Jedynym sposobem na pozbycie się ryzyka zatrucia mikotoksynami, jest wyrzucenie całego spleśniałego produktu! Spleśniałych produktów nie należy również podawać zwierzętom, ponieważ są one równie wrażliwe na szkodliwe działanie mikotoksyn, jak ludzie.

Inne z tej kategorii: