Zajady - jak szybko się ich pozbyć?

Zajady - jak szybko się ich pozbyć?

Zajady, małe ranki powstające w kącikach ust są nie tylko bolesne i nieestetyczne, ale także wywołują dyskomfort w mówieniu i spożywaniu posiłków. Nieleczone, mogą doprowadzić do infekcji grzybiczej i pozostawić po sobie trwały ślad w postaci niezbyt estetycznej blizny. Czym zatem są zajady i jak należy z nimi walczyć?

Czym są zajady?

Zajady, zwane także zapaleniem kącików ust lub kątowym zapaleniem warg to stan zapalny występujący w kącikach ust. Ich rozwój przebiega w kilku etapach, których początkiem jest pęknięcie przesuszonej skóry, na której pojawiają się drobne bąble (nadżerki) wypełnione płynem surowiczym, które po kilku dniach pękają. Z pękniętej nadżerki sączy się płyn surowiczy (czasem także krew) przez co powstała ranka trudniej się goi. Co ciekawe, zajady często mylone są z opryszczką, choć to dwie zupełnie różnie choroby. Opryszczkę (wywoływaną przez wirus opryszczki pospolitej HSV) charakteryzują pęcherzyki, które wywołują dodatkowy dyskomfort poprzez uczcie swędzenia i pieczenia.

Za powstawanie zajadów odpowiedzialne są grzyby (z rodziny Candida), które w normalnych warunkach nie są szkodliwe dla człowieka. Uaktywniają się dopiero w momencie osłabionej odporności oraz niedoboru witamin i minerałów, przez co dochodzi do powstawania zajadów. Nie bez znaczenia jest także fakt, że „mikroklimat” kącików ust stanowi idealne warunki bytowe dla wszelkiej maści mikroorganizmów.

Oprócz grzybów, czynnikami przyczyniającymi się do powstawania kącikowego zapalenia ust są:

  • niedobór witamin (z grupy B, A,C i E) i minerałów (żelaza, cynku)

  • antybiotykoterapia

  • obniżona odporność

  • ciąża

  • cukrzyca

  • anemia

  • brak higieny jamy ustnej

  • alergia na nikiel (obecny np. w sztućcach)

  • protezy i aparaty ortodontyczne

  • próchnica.

Jak skutecznie walczyć z zajadami?

Walka z kącikowym zapaleniem warg odbywa się na dwóch poziomach: objawowym (poprzez stosowanie maści i kremów) i przyczynowym (suplementacja i dieta bogata w witaminy z grupy B i C).

W przypadku objawowego leczenia zajadów, zaleca się stosowanie miejscowych preparatów przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych, maści zawierających przede wszystkim witaminy A, E i B2, maści cynkowych bądź tranowych. Z zajadami można także walczyć w warunkach domowych z wykorzystaniem ogórka (kompresy ze świeżego ogórka działają łagodząco) lub aloesu ( sok z liści aloesu działa łagodząco i odkażająco), miodu (wykazuje działanie przeciwzapalne), oliwy z oliwek (zwłaszcza dobrej jakości wzbogaconej witaminami A, D, E i K) oraz przy pomocy drożdży (smarowanie kącików ust „papką” przygotowaną z połączenia drożdży i wody). 

Drugi poziom leczenia, przyczynowy, zasadza się na zapobieganiu nawrotom choroby, poprzez odpowiednią higienę jamy ustnej, zbilansowaną dietę (bogatą w witaminy z grupy B i witaminę C oraz minerały, przede wszystkim żelazo i cynk) oraz ewentualną suplementację wyżej wymienionych witamin i minerałów. 

Niemniej jednak, kiedy doraźne środki nie pomogą, warto zwrócić się o pomoc do lekarza, który znajdzie przyczyny nawracających zajadów.

Inne z tej kategorii: