Jak rozpoznać pasożyty przewodu pokarmowego?

Jak rozpoznać pasożyty przewodu pokarmowego?

Pasożyty przewodu pokarmowego to problem z którym zmaga się całkiem spora część współczesnego społeczeństwa. Pojawiają się one w organizmie ludzkim na skutek nieodpowiedniej higieny, czyli rzadkiego mycia rąk oraz braku mycia spożywanych owoców i warzyw. Pasożyty w dużych ilościach występują na surowym mięsie oraz rybach, dlatego zaleca się sięganie po ugotowane produkty, a nie te w formie surowej bądź półsurowej.

Pasożyty przewodu pokarmowego – co to takiego?

Pasożyty nie stanowią większego problemu dla osób zdrowych oraz silnych. Sprawa wygląda całkiem inaczej u osób, które mają gorsza odporność, gdyż mowa wtedy o groźnych powikłaniach. Ludzki organizm, a dokładnie przewód pokarmowy to miejsce w którym mogą żyć robaki. Przez określenie robaki rozumie się tasiemce oraz obleńce. Ich obecność można rozpoznać chociażby w momencie pojawienia się wysypki alergicznej, nudności, wymiotów, gwałtownej redukcji wagi, anemii oraz rozdrażnienia.

Jak rozpoznać tasiemca?

Tasiemiec pojawia się w przewodzie pokarmowym człowieka bardzo często. Jest on uzbrojony, a jego długość wynosi maksymalnie 4 metry. Można go znaleźć w niedogotowanej wieprzowinie, występuje także w wołowinie, kawiorze i rybach. Dlatego nie należy sięgać po surowe, albo półsurowe przysmaki. Mimo, iż tatar jest tradycyjnym polskim daniem, a pół krwiste steki smakują najlepiej nie należy ich spożywać. Jedyny wyjątek może stanowić sytuacja, kiedy mięso, które trafiło na talerz pochodzi ze sprawdzonego źródła. Zakażenie tasiemcem objawia się bólami głowy, znużeniem, bezsennością, zbyt dużą pobudliwością na tle nerwowym oraz ogólnym osławieniem. Skutkiem ubocznym jest także brak apetytu, albo wręcz przeciwnie- pochłanianie wszystkiego co znajdzie się pod ręką, bóle brzucha, a nawet anemia. W przypadku podejrzenia wystąpienia pasożyta należy wykonać badanie kału na obecność larw oraz elementów tasiemca. Do wyleczenia korzysta się ze specjalnych środków.

Robaki obłe – jak sobie z nimi poradzić?

Aby zarazić się glistą ludzką konieczne jest spożycie pokarmów do których dostały się jajeczka z larwami glisty. Najczęstszym źródłem są nieumyte warzywa oraz owoce. Jajeczka w pierwszej kolejności udają się do jelit, później można je znaleźć w układzie krwionośnych, oskrzelach, aby w ostateczności przywędrowały ponownie do jelit. Glista ludzka sprawia, że człowiek zmaga się z zapaleniem oskrzeli, zapaleniem płuc – w momencie, kiedy larwy przemieszczają się. W sytuacji, kiedy glisty są już w jelitach można spodziewać się nudności, wymiotów, biegunek, bólów w jamie brzusznej oraz ogólnego osłabienia. Występuje brak apetytu, bóle głowy, problemy ze snem oraz rozdrażnienie. Czasem można zmagać się ze świądem skóry, wysypką oraz dusznościami. Aby potwierdzić obecność glisty w organizmie konieczne jest zbadanie kału.

Zarazić można się także owsikami. Odbywa się to tak samo jak w przypadku omówionym powyżej – po kontakcie z żywnością, która nie została dokładnie oczyszczona. Znajdują się one również na przedmiotach używanych w ciągu każdego dnia. W związku z tym, że pasożyty występują na wielu przedmiotach należy jak najczęściej myć ręce, a już obowiązkowo przed przystąpieniem do gotowania oraz jedzenia. Owsiki sprawiają, że skóra staje się zaczerwieniona oraz pojawia się świąd w okolicy odbytu, który sprawia, że nie można zasnąć. Dodatkowo występuje pobudliwość nerwowa, bóle głowy, ogólne osłabienie, brak apetytu, nudności, bóle brzucha i anemia. Pasożyty te mają możliwość przedostania się do sromu, a także pochwy, dzięki czemu człowiek zmaga się z zapaleniem narządu rodnego. Aby stwierdzić czy w organizmie znajduje się pasożyt należy wykonać test paskowy. Polega on na pobraniu wymazu z okolic odbytu, gdzie mogą, ale nie muszą znajdywać się jaja owsików.

Inne z tej kategorii: