
Organizm człowieka jest niezwykle skomplikowaną maszyną złożoną z wielu elementów. Aby te poszczególne elementy mogły prawidłowo pracować, to niezbędne do tego jest paliwo wysokiej jakości. Paliwo takie dostarczane jest z pożywieniem, w którym muszą pojawić się ważne mikroelementy, w tym żelazo.
Dlaczego żelazo jest istotne dla człowieka?
Żelazo pełni w organizmie człowieka wiele bardzo ważnych funkcji. Jest to jeden z kluczowych składników występujących krwinkach czerwonych. Jest odpowiedzialne za wytwarzanie hemoglobiny transportującej krew. Ponadto, wspomaga również wytwarzanie erytrocytów. Jest to najpopularniejsza funkcja żelaza. Często zapomina się o tym, że pierwiastek ten jest także niezwykle ważny dla innych układów w organizmie człowieka, w tym dla układu nerwowego czy dla układu odpornościowego.
Żelazo - co się dzieje, gdy w organizmie zaczyna go brakować?.
Człowiek w każdym wieku powinien wraz z pożywieniem przyjmować określoną dawkę żelaza. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek będzie inne u małych dzieci, inne u dorosłych, a jeszcze inne u osób w podeszłym wieku. Przy okazji wizyty u lekarza pierwszego kontaktu warto poprosić o skierowanie na badanie krwi na podstawie, którego będzie można określić zawartość żelaza w organizmie. Czasem nie trzeba się badać, aby z pewnym prawdopodobieństwem stwierdzić, że w organizmie zaczyna brakować żelaza. Żelazo - co się dzieje, gdy zaczyna go brakować? Skutkiem niedoboru żelaza jest przede wszystkim przewlekłe zmęczenie oraz nieustępujący brak energii. Człowiek nawet pomimo długiego snu nie jest w stanie w pełni wypocząć. Niedoborom żelaza towarzyszy również bladość naskórka czy mało estetyczne zasinienia pod oczami.
W jakich produktach spożywczych można znaleźć żelazo?
Na rynku suplementów diety znaleźć można wiele produktów służących do suplementacji żelaza w organizmie człowieka. Jednak zanim się po nie sięgnie, to warto sprawdzić, czy codzienna dieta obfituje w pożywienie bogate w żelazo. Co jeść, by uzupełnić żelazo we krwi? Bez wątpienia największe stężenie tego pierwiastka znajduje się w wątróbce, jednak nie każdy jest w stanie zjeść podroby. Warto sięgnąć także po mięso, warzywa strączkowe czy zieloną natkę pietruszki. Kto powinien zwrócić szczególną uwagę na to, by jeść produkty bogate w żelazo? W grupie osób zagrożonych niedoborem żelaza znajdują się między innymi kobiety w ciąży, zawodowi sportowcy, osoby pozostające na diecie bezmięsnej czy kobiety z obfitymi miesiączkami. Właściwie zbilansowana dieta powinna pokryć całościowe zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne mikro i makro elementy.