
Ból gardła nie zdarza się tylko w sezonie zimowym, kiedy na dworze wieje, pada oraz jest zimno. Ogromna ilość osób choruje również latem, co jest ściśle związane z nagłym chłodzeniem organizmu. Właśnie dlatego nie poleca się picia bardzo zimnych napojów oraz regularnego jedzenia lodów. Jak można walczyć z tą dolegliwością?
Jak powstaje ból gardła w porze letniej?
Ból gardła w trakcie sezonu letniego zdarza się częściej niż można się tego spodziewać. Jest to ściśle związane z bardzo intensywnym wychłodzeniem gardła, które odbywa się w trakcie panującego na dworze upału. Jakie sytuacje są najgroźniejsze? Jedną z nich jest chociażby korzystanie z klimatyzowanych pomieszczeń, kiedy różnica między temperaturą w środku oraz na zewnątrz jest znaczna. Zmiana temperatur wywołuje istny szok dla organizmu. Kolejna niebezpieczna dla gardła sytuacja to przypadek, kiedy człowiek wsiada do mocno nagrzanego samochodu i pragnie go jak najszybciej ochłodzić, co sprawia, że zaczyna używać bardzo intensywnej klimatyzacji. Oczywistym powodem bólu gardła jest picie zimnych napojów wzbogaconych w kostki lodu oraz zajadanie się zimnymi lodami. Wakacje w ciepłych krajach również niosą zagrożenie, mowa o sytuacjach, kiedy człowiek przez parę godzin leżakuje, jest bardzo rozgrzany, a następnie decyduje się na intensywne wejście do wody z morzu bądź basenie. Omówiona sytuacja może nie tylko wywołać chorobę, ale w najgorszym wypadku można nabawić się szoku termicznego.
Sprawdzone metody na ból gardła
Ból gardła może być leczony w zaciszu własnego domu, nie trzeba więc udawać się od razu do lekarza. Mowa jednak o przypadkach, kiedy ból daje możliwość normalnego funkcjonowania, w sytuacji, gdy człowiek straci głos oraz podejrzewa infekcję, konieczne jest udanie się do specjalisty.
W pierwszej kolejności jednak warto zastosować czosnek, który nie bez powodu nosi miano naturalnego antybiotyku. Wykazuje on właściwości bakteriobójcze oraz wirusobójcze. W przypadku bólu gardła konieczne jest jego ssanie przez kilka minut w stanie surowym, kiedy jest gotowany, pieczony bądź podsmażany traci większość zbawiennych cech.
Nie można zapomnieć o niezwykłej roli miodu. Jemu także przypisuje się działanie antyseptyczne. Zawiera witaminę A, B oraz C, minerały, a także wiele innych substancji wpływających pozytywnie na ludzki organizm. Oprócz tego łagodzi podrażnione gardło, co przynosi natychmiastową ulgę cierpiącej osobie.
Można także nabyć siemię lniane wykazujące działanie osłonowe. Dzięki niemu podrażnienia nie są tak intensywne i człowiek jest w stanie lepiej zmagać się z chorobą.