Poprawianie odporności

Poprawianie odporności

Zaburzona flora bakteryjna jelit może sprawiać, że infekcje oraz choroby bezustannie powracają. Nie zawsze za ich przyczynę należy winić kontakt z inną chorą osobą bądź zakażenie wirosuowe. Wielokrotnie chorujemy na skutek wdychania powietrza, które zostało zainfekowane przy pomocy drobnoustrojów oraz wirusów.

Co mają jelita człowieka do odporności?

Zjadane przez nas pożywienie ma swoje źródło w środowisku zewnętrznym, w związku z tym człowiek przez całe swoje życie wprowadza do układu pokarmowego związki oraz substancje, które w dalszej kolejności rozchodzą się po całym ciele. Wybrane z nich są substancjami odżywczymi, które dobrze wpływają na organizm, a inne z kolei określane zostają mianem mikroorganizmów chorobotwórczych. W jelitach rozkładają się zarówno toksyny, jak i pozostałości pokarmów, w związki z czym organizm zaczyna się zatruwać, a do tego pasożyty oraz grzyby otrzymują pożywienie, które pozwala im przeżyć. W skrócie, jeśli z jelitami wszystko jest w porządku szkodliwe substancje oraz związki zostają usuwane, jednakże sytuacja zaczyna się komplikować w przypadku, kiedy występuje osłabienie energetyczne. Wtedy niektóre toksyny pozostają we krwi, zalegają w jelitach, aby następnie po raz kolejny udać się do krwiobiegu. Reasumując, kiedy jelito nie funkcjonuje we właściwy sposób, jest to miejsce w którym gromadzone są bakterie i pasożyty.

Limfocyty – wsparcie organizmu

W poprzedniej części mowa o była o jelitach, nie bez powodu. Jest to związane z tym, że tam występuje mniej więcej 80% tkanki limfoidalnej. Tkanka ta ma za zadanie wytworzenie limfocytów, które umożliwiają ochronę organizmu przed różnorodnymi chorobami oraz schorzeniami. Chodzi o to, że w przewodzie pokarmowym występuje aż 80% układu odpornościowego. Takie informacje mogą wywołać zdziwienie u wielu osób, jednakże to są fakty. Walka organizmu z bakteriami oraz wirusami trwa bez przerwy, właśnie dlatego konieczna jest właściwa dieta oraz spożywanie wartościowych produktów, które ułatwią wspomnianą walkę.

Kiedy człowiek nie zmaga się z żadnymi chorobami, w układzie pokarmowym znajdują się przyjazne bakterie, dzięki którym ilość niepożądanych bakterii nie zwiększa się. Dieta bogata w tłuszcze trans, konserwanty, wzmacniacze smaku oraz inne niezdrowe dodatki do żywności sprawiają, że cały organizm nie funkcjonuje we właściwy sposób, a już przede wszystkim układ odpornościowy.

Inne z tej kategorii: